Kaj so Debate 24UR?

Debate 24UR odpirajo družbeno pomembne teme, kjer vsebino oblikujete vsi sodelujoči v debati, za krmilom pa stojijo moderator ter zagovornik in nasprotnik teme, ki se razvija v debati. Skupaj z vami prepletamo televizijo, splet in družbena omrežja. Več
Debata je že zaključena.

Subvencionirana prehrana za vse otroke v šolah?

Bi morali biti vsi šolajoči otroci upravičeni do subvencionirano malico in kosilo v osnovnih šolah?

Preberi več

Uvodne izjave

Mojca Gabrijelčič Blenkuš

Subvencionirana šolska malica omogoča dostopnost do zdrave šolske prehrane vsem

Mojca Škrinjar

Leta 2009, v mandatu vlade Boruta Pahorja, je bil ukinjen brezplačen topel obrok vsem dijakom.

Jasmina Štorman

Cenzus za subvencionirano malico je 42 % povprečne neto plače na družinskega člana ali v evrih: 414,70 EUR

Preberi več
Mojca Gabrijelčič Blenkuš

Subvencionirana šolska malica omogoča dostopnost do zdrave šolske prehrane vsem

Preberi več
Mojca Škrinjar

Leta 2009, v mandatu vlade Boruta Pahorja, je bil ukinjen brezplačen topel obrok vsem dijakom.

Preberi več

Razpravljaj z oznako #debate24ur tudi na twitterju

Subvencionirana prehrana v šolah

Ste ZA ali PROTI?

Subvencionirana prehrana za vse otroke v šolah?

Bi morali biti vsi šolajoči otroci upravičeni do subvencionirano malico in kosilo v osnovnih šolah? Trenutno so do nje upravičeni le otroci iz tistih družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 42 % neto povprečne plače oziroma 414,70 €. In zaradi te meje, ki je postavljena relativno visoko, marsikdo ostane brez subvencije, otroci pa stigmatizirani in lačni!

Glasovanje je že zaključeno!
Statistika

96%

98 od
102 glasov

4%

4 od
102 glasov

Svoje mnenje lahko oddate tudi preko e-pošte: debate24ur@pop-tv.si

Komentarjev: 49
 
gogi0zobkov 01.12.2012 21:51:52
Mal dnarja mal muske. če nekateri nimate niti za malico za svojega otroka se dvignite iz svoje lene riti in pojdite delati. ne vem zakaj moramo mi delavni davkoplačevalci na naših plečih nositi vse lenuhe???
ne vem zakaj sploh imate otroke če se niste pripravljeni za njih potruditi! SRAMOTA
Maja Kovač 1 16.11.2012 13:23:48
če je denar ta referendum naj bo za lačne otroke
 
Kar se mene tiče bi morali imeti zastonj malico, definitivno pa ne še zastonj kosila. kdo je hotel v šoli jesti še kosilo, ga je že od nekdaj moral posebaj plačat.
dajte našim otrokom vsaj malico za vse !!!
ne delajte razlik med njimi bogati--revni
v parlamentu pa si dvignite račune za kosila ,kavo,pijače saj imate vi več pod palcem kot navadni državljani
 
Mislim da se preveč komplicira.
Država mora poskrbeti za naše otroke po svoji dolžnosti!
SAJ OD NJIH KASNEJE POBIRA DAVKE PO 18 LETU STAROSTI..
Mislim da drugo besedičenje je odveč!
 
Ko gledamo hrano moramo upostevati dva pomembna aspekta. Kvaliteto ter kvantiteto hrane, ter zazeljenost le te. Sosedov je letos v drugem letniku faksa, tako da malo poznam situacijo, ki ni ravno zastarela.
Kar je rekla komenatorka pred mano, da so razni fast food-i, kebabi in podobno med odmori polni je cista resnica. In tudi ko so bili topli obroki v srednjih solah subvencionirani je bilo tako. Kvaliteta je bila se sprejemljiva, kvantiteta pac ne. marsikdo je bil po obroku se lacen, in veliko gimnazij ni imelo opcije repete-ja. Tudi proti doplacilu ne.
Izbircnost danasnje mladine pa je drug problem. Ce grem nazaj na prejsnjo tocho, se je veliko preveckrat zgodilo, da so velike kolicine hrane ostajale. te so potem sle v smeti. sola je bila dolzna zagotoviti dijaku topel obrok, ti pa niso imeli dolznosti ga koristiti. Ker dijaki niso koristili obrokov, je nastala luknja med ponudbo in povprasevanjem, ta se je kazala v odpadni hrani. Se bolj zanimivo je, da je marsikateri dijak raje sel na kebab ali burek ali pizzo, namesto vedno ene in iste enoloncnice. Popolna subvencija je bila metanje hrane stran, vsaj v sistemu kot je bil v casu po jansevi vladi. Na osnovnih solah je teh problemov sicer manj, predvsem ker ucenci navadno ne zapuscajo sole v casu pouka. Pa vseeno so bili.

Torej kaj bomo naredili da se bo cim manj hrane (in posredno denarja) metalo stran? ne vem, ampak oba sistema tukaj imata velike pomankljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti.
milzi 02.12.2012 05:40:28
Se strinjam. danes bi bilo mogoče drugače.......
Sabina Hodžić 1 22.10.2012 12:21:09
Velika sramota in katastrofa za našo državo in najbolj so si bogi naši otroci ki praktično niso krivi zato kar se dogaja...slabo mi je ko vidim in slišim kaj se dogaja...tudi jaz sem mamica in moj sin je začel obiskovati prvi razred in tudi jaz moram plačevati otroku hrano v šoli znesek položnice je pa 64 evrov in če gledamo na to da smo tričlanska družina in da ne dobivam podpore in da dela samo moj partner nam mesečno ne ostane nič...moje mnenje je da bi malica morala biti subvencionirana za vse otroke saj bi to bilo najbolj pošteno...in če pogledamo kako poceni jedo naši politiki kako razkošno živijo in kako razsipujejo z denarjem,pa ne samo politiki tudi drugi uradi so začeli tako napreimer zavod za zaposlovanje bi lahko vsaj to nardili za naše otroke.potem pa se čudijo zakaj je rodnost padla ja kako pa ne ko pa ljudje še svojim otrokom ne morejo zagotoviti vsaj 3 obrokov na dan in revčki hodijo z praznimi trebušči spat...sram vas je lahko vse najbolj pa vas politike...Če pa pride Pahor na oblast pa pravim samo Bog nam pomagaj vsem in našim otrokom takrat pa bomo tako pomrli od lakote...Malo se naj zamislijo v parlamentu in vladi vsi ti ljedje z kravatami!!!!
Perun55 23.10.2012 23:57:47
Zal se ne bo prevec poznalo. Saj ne da so place nizke, ampak jih je preprosto premalo da bi lahko kaj prakticnega naredili. Kot sem napisala v komentarju zgoraj, so na obeh straneh pomankljivosti. ce bomo metali hrano stran (tu ne gledam nate in na tvojo druzino, ampak predvsem froce srednjega razreda), bo mogoce se vecja tezava.
Edino kar lahko predlagam v tem primeru je, da se prijavis na zavod. Zal druzina kjer je zaposlen samo eden v tem stoletju tezko funkcionira. jaz in partnerica sva ugotovili, da bi za naju bilo tezko, ce bi ona ostajala doma (jaz imam za odtenek visko placo namrec). Kje je sele otrok.
Tomaz Ustar 21.10.2012 11:18:48
Šolska malica mora bit brezplačna,za otroke kateri starši imajo zajamčen OD
 
če poslanci tako poceni jedo kosilo,zakaj bi pa se morali otroci odpovedati malici in kosilu,saj je za večino otrok,to edini pravi obrok na dan
Otrok ni ničesar kriv iz kakšne družine prihaja, ali iz premožne ali revne. Bistvo vsega je vzgoja, ki pa je pri današnji mladini slaba. Ni več spoštovanja do ničesar , tudi do brezplačnega kruha ne...Krivi pa smo odrasli, ker furamo tak sistem, ki je že zdavnaj tuj pravim vrlinam, spoštovanju, pravici...!
Komu brezplačno in komu ne.....
Pa naj bodo tisti, ki res nimajo.
Perun55 23.10.2012 23:43:06
Temi sistemu se rece kapitalizem. Vsi gledajo samo nase, potem pa smo tam kjer smo.
Več komentarjev