Kaj so Debate 24UR?

Debate 24UR odpirajo družbeno pomembne teme, kjer vsebino oblikujete vsi sodelujoči v debati, za krmilom pa stojijo moderator ter zagovornik in nasprotnik teme, ki se razvija v debati. Skupaj z vami prepletamo televizijo, splet in družbena omrežja. Več
Debata je že zaključena.

Ste za hitrejšo obravnavo pri zdravniku pripravljeni doplačevati iz lastnega žepa?

Slovenski zdravstveni sistem je preobremenjen, zdravnikov je očitno premalo, zato so čakalne dobe ponekod absurdno dolge.

Preberi več

Uvodne izjave

Miloš Pavlović

Zdravstveni sistem v Sloveniji ne deluje tako, kot bi si to želeli. Z njim so v večini nezadovoljni tako pacienti kot zdravstveni delavci. Prvi zato ker ne dobijo tistega kar jim sistem obljublja, drugi, ker so preobremenjeni ali ne morejo zaslužiti za življenje primerno zdravniku.

Dušan Keber

Zasebni izvajalci so bodisi posamezni zdravniki ali cele ustanove, na primer bolnišnice. Ne glede na to, ali jih plačuje državljan iz žepa ali pa zavarovalnica, so na daljši rok vedno dražji, saj hočejo doseči tisto, kar je v zasebništvu običajno: dobiček. Ob tem kakovost ni boljša, marsikdaj je celo slabša.

Dušan Keber

Nekateri pravite nekako takole: vse življenje plačujem, ko pa bi potreboval neko storitev, prav tako čakam kot tisti, ki so plačevali mnogo manj kot jaz. To je narava solidarnostnega sistema: da zdravi plačujejo za bolne in bogati za revne.

Preberi več
Alenka Mirt

80 letni moški je čakal na operacijo kolka. Čakalna doba je bila leto dni. Večino časa je ležal doma, saj je komaj hodil. Minevali so meseci. Po letu dni je njegova hčerka prejela klic, da lahko očeta pripelje na operacijo. Vzrojila je: "Moj oče je umrl!"

Preberi več
Miloš Pavlović

Zdravstveni sistem v Sloveniji ne deluje tako, kot bi si to želeli. Z njim so v večini nezadovoljni tako pacienti kot zdravstveni delavci. Prvi zato ker ne dobijo tistega kar jim sistem obljublja, drugi, ker so preobremenjeni ali ne morejo zaslužiti za življenje primerno zdravniku.

Preberi več
Dušan Keber

Zasebni izvajalci so bodisi posamezni zdravniki ali cele ustanove, na primer bolnišnice. Ne glede na to, ali jih plačuje državljan iz žepa ali pa zavarovalnica, so na daljši rok vedno dražji, saj hočejo doseči tisto, kar je v zasebništvu običajno: dobiček. Ob tem kakovost ni boljša, marsikdaj je celo slabša.

Preberi več

Razpravljaj z oznako #debate24ur tudi na twitterju

Zdravstvo - javno vs. zasebno

Si za ali proti?

Za ali proti? Vaš glas bo vplival na razplet te teme. Glasujete lahko le enkrat, vendar se lahko v času glasovanja premislite in prenesete svoj glas na nasprotno stran. Oddajte svoje mnenje, osebno zgodbo ali informacije, ki lahko vplivajo na celotno debato.

Glasovanje je že zaključeno!
Statistika

21%

54 od
262 glasov

79%

208 od
262 glasov

Svoje mnenje lahko oddate tudi preko e-pošte: debate24ur@pop-tv.si

Komentarjev: 183
Srecko Rampre 22.06.2012 11:22:24
zdrastvo naj ostane javno
Zdenči Mali 28.03.2012 16:14:32
Kazni so previsoke v vseh ozirih in se sploh ne splača več pojasnevati in primerjati! Pisali so jih pametnjakoviči ala Zajc in večni veleum prometa,ki je večno vodil vzgojo v prometu Žlender! Jasno,da je izdelek plenilski zakon,ki na varnost in vzgojo večjega in dolgoročnejšega učinka nima! Naredil pa je veliko škode,unesrečil mnogo ljudi,na rob preživetja pahnil prav tako veliko ljudi,povzročil pa dodatno še marsikatero nesrečo in pobege itd. Samo cepcev vsevednih in s plenilskim nagonom in iskrivljeno zavestjo, se itak ni dalo prepričati. Zato naj se prepiše magari Avsrtijski zakon, pa bodo zadeve funkcionirale! Oba organa-agencijo in direktorat pa takoj ukiniti!
slo plače nadevro standard kazni to ti je pri nas
Metka Smole 1 07.03.2012 10:18:21
Zmanjšat kazni, vendar samo nekatere. Tistim, ki vozijo pod vplivom alkohola, mamil...tu pa naj ostanejo takšne kot so bile. Alkoholizirani vozniki uničijo veliko življenj na cesti. Samo spomnimo se primera Maček, ko je na avtocesti uničil tri mlada življenja, zaradi alkoholiziranosti!
Mihael Gašpirc 06.03.2012 14:01:24
Kazni je treba takoj prepoloviti, ker če nisi zaposlen oz si na zavodu za zaposlovanje oz. prejemaš 230 € jo je plačati ne moreš če se ti to zgodi. Plače v Sloveniji tega ne dopuščajo.
Mihael Gašpirc 06.03.2012 13:55:53
Živimo v 21. stoletju avtomobile imamo dobre zelo tehnično dovršene - glede disk zavornih sistemov (je učinkovtitost zaviranja mnogo učinkovitješa kot pri starem fičku kjer so bile kolutne zavore to se neda primerjati) in ostalih komponent(ABS, ESP...) 5-10 km/h več v sodobnem avtombilu pri ustavitvi na suhi podlagi ne pomeni nič, ker ker ti tehnika rešuje situacijo zakaj jo pa imamo.?(prepreči zdrs).Cestno prometni hitrostni predpisi so pisani za tovorna vozila( omejitev hirosti v naseljih) - to drži .Za osebna, ker ne prevaža nobene dodatne teže zgolj lastno + 250 kg (potniki) in razen redki 750 kg prikolico, pa bi bila toleranca lahko višja, ker kljub tehniki se zelo hitro ustaviš.PREDPISI SO PREDPOTOPNI in še nekaj ljudje zakaj se točno držite hitrosti na števcu 50 km/h v naselju ... VSAK avto kaže 10% več hitrosti torej vsi vozite 45 km/h to je preverjeno v Šentviškem predoru z tovornim in osebnim vozilom pri hitrosti 80 km/h - na osebnem vozilu števec kaže 88 km/h pri tovornem pa 80 km/h, ker je števec umerjen zaradi tahografa in mora točno kazati. Zadeva naj se enlrat že premakne.
dododododod 05.03.2012 03:31:32
Kako prebrisano vprašanje. Že dve leti je kar je od Slovenije zahtevana ukinitev DZZ, Nikakor da se temu odpove. Seveda, interesi zavarovalnic in farmacevtov so nad nacionalni interesi. Sedaj ko grozi Sloveniji kazen zaradi nespoštovanja zahtev EU, oblast išče nove in nove načine, kako bi še več denarja prigrabili skorumpirani posredniki, farmacevti in ne nazadnje zavarovalnice.
Če pogledamo samo vzajemno zavarovalnico, za plačilo zdravil in zdravniške oskrbe od tarife 25 EUR mesečno, se za plačilo zdravil in zdravniške oskrbe plačuje le borih 2 EURA in 15 centov, razliko do 25 EUR točno 22,85 EUR pristane v dobičku zavarovalnice, podkupninah, provizijah in podobnih računih. Če bi ta znesek vkalkulirali v prispevke iz dela, bi se povečala prispevna stopnja za borih 0,1% na plačo, kar bi bilo pravično, tako pa predsednik države za dodatno zdravljenje plača 25 EUR, tisti ko pa ima dohodke 300 EUR mesečno, nima denarja za plačilo DZZ, če nima sreče in zboli mora doplačati v bolnišnici od 100 tudi do 400 EUR na dan, ležanja v bolnišnici v navadni železni neudobni postelji, predsednik države pa si lahko izbira barvo pohištva v sobi, televizor in to samo za 25 EUR. Predsednik države je vzet le kot primer državnega uradnika z najvišjo državno plačo. Pač ne smem uporabiti sodnika, da ne bo kar naenkrat vplivanje na "neodvisno" sodstvo.
Skratka na vse načine iščejo zdravniki zaslužek zavarovalnicam in drugim baronom.
Podobno kot petletni otroci, ki cepetajo s petkami, da izsilijo svoje zahteve, tako ravnate tudi sedaj. Z ukinitvijo DZZ bi izginilo ogromno nepotrebnih stroškov, Odpravile bi se fiktivne zaposlitve na zavarovalnicah, povečal bi se osebni dohodek plače navadnih smrtnikov, nepotrebni zavarovalni akviziterji bi morali sprejeti delo vproduktivnih podjetjih in bi ustvarjali dodatno vrednost ne pa dodatno zmanjševanje osebnega standarda šibko občutljivih

Zato pozivam, da se upremo dodatnem plačevanju zdravstvenih storitev.
Robert Kokovnik 05.03.2012 01:16:34
Dejstvo 1. Javni zavodi (JZ) imajo na splošno boljšo opremo. Posredniki, ki predstavljajo gospodarstvo, se nikoli niso branili predstaviti in prodati najboljšo opremo saj so bile v dogovorih pri teh primerih izposlovane tudi najvišje provizije in dobiček, ko se je poslovalo z JS.
Dejstvo 2. Zaposleni v JZZ (javni zdr.zavodi) opravljajo vse in celovite zdravstvene storitve hkrati pa se dopolnjujejo tudi tiste, ki jih ne naredijo dovolj dobro oz strokovno v zaseb.zdr.ustanovah. Marsikatera zasebna ordinacija, ambulanta ali preiskovalnica zaradi slabše opreme ali/in kadrovske zasedbe ni pripravljena prevzemati tudi celovito odgovornost pri zahtevnejših uporabnikih zdravstvenih storitev ali zahtevnejših posegih. Tako se v zasebnih zdravstvenih inštitucijah opravi zgolj osnovne storitve (»skrening«, osnovne preiskave, manjši posegi), vsaka zapletenejša zadeva (izkazana potreba po aplikaciji kontrastnega sredstva, nadaljnje zdravljenje – npr. operacija, kompleksne zadeve, zapleti,…) pa se opravljajo zopet v JZZ.
Dejstvo 3. Zdravstvene storitve v JZZ v celoti plačuje ZZZS zato posredno velik naval na JZZ ustvarjajo daljše čakalne dobe. Če se pri zasebniku plača, se resda skrajša čas dostopa v zdravstveni sistem, na žalost pa samo plačilo ne obvezuje (zasebnega) izvajalca v bolj ali vsaj isto stopnjo kvalitete in strokovnosti izvajanja-opravljanja zdr. storitev. Plača se torej le krajši čas in morda večja prijaznost izvajalcev do uporabnikov.

Morda bi bilo v prihodnosti razmišljati, da se osnovne diagnostične posege ali manjše zdravstvene storitve (1.pregledi in preventiva) opravijo pri zasebnikih, nadaljnje in natančnejše posege in storitve (natančnejša diagnostika in zdravljenje) pa v JZZ.
dododododod 04.03.2012 09:29:38
Da ne bo tarnanja, da se nisem držal teme, iz povedanega je dovolj nazorno napisano, da zdravstvo doslej ni dovolj opravilo, oziroma za tisto. kar so že prejeli plačilo ali za kar še prejemajo, je zdravstvena blagajna iz NAŠIH ŽEPOV že preplačala, zato za isti denar morajo storiti več, ne pa da zahtevajo, da jim podarjamo še več denarja
dododododod 04.03.2012 08:54:44
Ko imaš hudo bolnega svojca v bolnišnici ali ob obisku v ambulanti specialista, ali še huje če si sam udeležen, dobiš občutek, da zdravniško osebje opravlja izlete po bolnišnici ki jih strokovno imenuje "VIZITA". Dejansko to opravljajo ker je tako predpisana procedura in da imajo pacienti občutek da skrbijo za njihovo zdravje.
Ugotoviš, da si vreden le toliko kolikor prineseš dobička zdravniku. To da bi zahteval od zdravnika pravico ki ti pripada je utopija, če nekaterim ne zlezeš not, te niti ne pogledajo.
No da ne posplošujem, je k sreči manjšina zdravnikov dosledna prisegi, nekateri po pripovedovanju pa prisegajo na svete kuverte. Nikoli nisem imel toliko, da bi celo pomislil na podkupovanje zdravnikov. Celo življenje se proti podkupninam borim, razumem tiste ki so pripravljeni zdravniku zaupati zadnji cent, samo da se ohranijo pri življenju, žal je resnica ta, da ni denarja s katerim bi si lahko kupili zdravje. Obstaja samo denar s katerim si lahko podkupiš boljšo obravnavo zdravnikov in to je žalostno, da morajo nekateri iz lastnih denarnic plačati boljšo obravnavo, in s tem tudi boljšo možnost preživetja.

Čakalne vrste so umetno ustvarjene. Zakaj ???
Če samo pogledamo čakalne vrste na CT, recimo v Splošni bolnišnici Brežice je 30 dni, CT naprava obratuje le eno uro na teden, Zdravnik v bolnišnici je na razpolago 168 ur tedensko. Torej je izkoriščenost naprave ob takšni čakalni dobi manj kot 0,015%.
Res potrebujemo čakalne vrste?
Da, zato da cena zdravnikom raste in da lahko z zdravljenjem sistem svoje ovce molze do njihove smrti. Tako kot molzejo kmeti svoje krave do konca, potem pa v zakol, pa še kmet se do svojih krav obnaša bolj prijazno, kot se nekateri zdravniki obnašajo do svojih pacientov..
Se bo našel nadobudnež in protestiral, da ni primerna primerjava z kravami, a res ?
Mar se pacienti ne počutimo tako, mar nas ne obravnavajo kot navadno drhal. Ko se pa pred njimi pojavi kakšen znan politik, se taisti zdravnik meče po tleh, pred njim in poljubi zemljo po kateri hodi politik. Žaljivo, do koga ? do pacienta ? do zdravnika ? Ali ni žaljiv Zdravnik?
Pa poglejmo. Umre otrok, zdravnik trikrat odpove nujno operacijo raka, pač ni nujna(par dni za tem operacijo kot zelo nujno izvedejo v tujini, pa preberemo da se zdravnik javno opraviči), zdravnik predpiše kemoterapijo, čeprav zagotovo ve, da je pacient ne bo preživel tega posega. Se je kateremu zdravniku trajno odvzela licenca ? Ne. Dovolj bi bilo da se samo enemu navadnemu zdravniku specialistu trajno odvzame licenca, samo enemu ostalim za primer, da bi lahko ostali potem opravljali svoj poklic z vso odgovornostjo, kakor da zdravijo svoje najbližje.
Pri tem pa ne mislim na raznorazne homeopate ali druge alternativce, o katerih morajo biti pravila tudi življenjsko določena.
Ne morem se strinjati z zdravnikom, ki je na začetku blagega vnetja odklonil predpisati antibiotik z obrazložitvijo " da to ni v skladu z njegovo zdravniško doktrino" (v primeru bolezni njegovih otrok, se ni spomnil te svoje "zdravniške" doktrine) kar je privedlo do hudega kroničnega vnetja ušesa in kroničnega trajnega vnetja sinusov in izgubo vseh zob. Ali primer ko je zdravnik zaradi malomarnosti pri navadnem vnetju ušesa povzročil pri otroku virusni meningitis, ki je povzročil trajne nepopravljive okvare. Pa malomarnost pri amputaciji zoba povzroči meningitis, po operaciji slepega črevesa pacient izgubi nogo zaradi malomarnosti zdravnika, pa zaradi nezahtevne operacije pacient zaradi posledic malomarnosti pacient umre, pa Nekrep...
Kdaj bo to zmanjšano na minimum ? Takrat ko bodo zdravniki lahko izgubili delo, takrat bo kolateralna škoda sprejemljiva, dotlej pa je škoda v dosedanjem obsegu nedopustna.
Torej mora biti sprejemljivost podobno kot je določena v pogojih, ki jih določa ALARA (As Low As Reasonably Achievable), ki pa je zdravnikom splošno dobro poznana določba.
Več komentarjev