Kaj so Debate 24UR?

Debate 24UR odpirajo družbeno pomembne teme, kjer vsebino oblikujete vsi sodelujoči v debati, za krmilom pa stojijo moderator ter zagovornik in nasprotnik teme, ki se razvija v debati. Skupaj z vami prepletamo televizijo, splet in družbena omrežja. Več
Debata je že zaključena.

Legalizacija prostitucije?

Utaja davkov, trgovina z ljudmi, marginalizacija žrtev. Prostitucija je kljub dekriminalizaciji še vedno odrinjena na rob, v njej zaposleni fantje in dekleta pa parepuščani posrednikom, trgu in celo preprodajalcem ljudi. Država se pogosto vključi šele takrat, ko zdravi posledice, skriva žrtve in išče kriminalce, ki so žrtve zlorabili. Legalizacija bi zagotovila redne zdravstvene preglede, izločila posrednike in omilila kriminal ter s pobranimi davki celo dobiček za državo. Hkrati bi to lahko pomenilo še večjo širitev trga prostitcije, seks turizem in krinko za orgniziran kriminal.

Preberi več

Uvodne izjave

dr. Evita Leskovšek

Prostitucijo moramo obravnavati celostno, ne le z zdravstvenega stališča, tudi iz socialnega, kazenskopravnega, ekonomskega.

Iztok Šori

Legalizacija oziroma reglementacija prostitucije je veliko bolj zapleteno vprašanje od tega, kako pobrati več davkov.

Miha Kranjc

Politiki, ki bi morali sodelovati v razpravi o legalizaciji nam že dolgo kažejo, da se državo lahko krade, dokler so zadeve dekriminalizirane in legalne le na pol. Kakšno pa je vaše mnenje?

Preberi več
dr. Evita Leskovšek

Prostitucijo moramo obravnavati celostno, ne le z zdravstvenega stališča, tudi iz socialnega, kazenskopravnega, ekonomskega.

Preberi več
Iztok Šori

Legalizacija oziroma reglementacija prostitucije je veliko bolj zapleteno vprašanje od tega, kako pobrati več davkov.

Preberi več

Razpravljaj z oznako #debate24ur tudi na twitterju

Legalizacija prostitucije

Ste ZA ali PROTI?

Legalizacija prostitucije?

Utaja davkov, trgovina z ljudmi, marginalizacija žrtev. Prostitucija je kljub dekriminalizaciji še vedno odrinjena na rob, v njej zaposleni fantje in dekleta pa parepuščani posrednikom, trgu in celo preprodajalcem ljudi.

Glasovanje je že zaključeno!
Statistika

81%

140 od
173 glasov

19%

33 od
173 glasov

Svoje mnenje lahko oddate tudi preko e-pošte: debate24ur@pop-tv.si

Komentarjev: 39
 
gogi0zobkov 01.12.2012 21:42:38
pa prav fine mačke majo
 
gogi0zobkov 01.12.2012 21:42:24
pa sj prostitucija je že legalna. jst usak tedn u turjaku kako najamem
 
Javne hiše bi morali biti javni.
Uredništvo Debat 30.07.2012 15:03:29
JURIJ POPOV, 30 let raziskuje prostitucijo, napisal več knjig na to temo, sicer tudi novinar:

Zame je dobro rešeno vprašanje prostitucije tisto, ki nasprotnike legalizacije- torej tiste, ki imajo velike moralne zadržke, ne bi prizadelo. Rešitev pa bi bila resnično tista, ki bi prinesla 'kaj boljšega' predvsem za ponudnice in ponudnike. Treba je najprej definirati, kaj so problemi in potem med obstoječimi modeli v svetu in med obstoječimi izkušnjami izbrati optimalno možnost, ki bi jo vsa družba sprejela.

Ampak menim, da bi v Sloveniji za to potrebovali vsaj 3 do 5 let javne razprave, taka tema zahteva višjo politično kulturo s katero razpolagamo danes.

Švedski ali abolicionistični model bi lahko bila ena izmed rešitev, ker je doslej eden redkih, ki poleg zvodnikov kriminalizira tudi 'stranke'. Dejansko zavaruje ponudnice in preganja stranke, ne pa obratno. Kajti doslej so bile vedno stigmatizirane le ponudnice, po tem modelu pa imajo določeno stopnjo protekcije. Namreč, daleč najbolj na dnu so še vedno ponudnice in ponudniki, daleč največ populacije v tej zgodbi so pa stranke. To se pravi, da smo se mi na nek način zavestno odločili živeti z lažjo, mirno gledati neresnici v oči, češ da problem prostitucije je problem ponudbe. Velika večina ljudi, ki to stigmatizira, jo vidi s te strani.

Nekako najbolj sprejemljiv, strpen in ima veliko možnosti regulacije, pa je 'Nizozemski' model. Lastniki oz. upravljalci bordelov morajo dobiti licenco, postavljeni so pogoji, dovoljenja jim izdajo občine. Prostitucijo so začeli obravnavati kot posel, določili so tudi higienske pogoje, česar doslej nismo poznali. Recimo, da morajo ponudnice in ponudniki imeti toplo, mrzlo vodo, da morajo biti prostori zračni, da so postavili pravila igre pa tudi določili delovni čas, vzpostavili pogodben odnos med lastniki bordelov in ponudnicami. Ponudnice in ponudniki so ustanovili celo sindikat, te pa so sprejeli celo v državno sindikalno organizacijo. Dejansko so dobili delavske pravice. A treba je vedeti, da so kljub vsemu stigmatizirani tudi v teh državah- nobena ponudnica se ne bo hvalila, da se s tem ukvarja, moralni zadržki torej kljub temu ostajajo. To je z vidika Slovenije zelo podobno, le da smo pri nas še zmeraj na začektu, predvsem, pa nimamo nikogar, ki bi se s tem problemom resno ukvarjal. Nimamo narejenih nobenih raziskav, če pa že, pa je stigmatiziran tudi raziskovalec sam.

Pojav je nastal z urbanizacijo mest. Vse družbe so ga sprejele, celo cerkev ga je zlorabljala in ni se ga dalo izkoreniniti, zato si nehajmo lagati, da se bo to kdaj zgodilo.
zpz 02.10.2012 16:16:29
zakaj pa ne naj sexajo če imajo denar
Amir Alibabić 29.07.2012 11:00:29
Vsi vemo da je prostitucija najsaterejša obrt na svetu in bi jo morali legalizirat zato ker je ne bomo nikol iskoreninili. Že celo obdobje človeštva hočejo iskoreniniti prostitucijo ampak vsi vemo da jim to nikoli ne bo uspelo. Zakaj potem nebi mi legalizirali in obdavčili prostitucije in s tem pomagali zakrpati luknjo v proračunu.
 
Boris Novkovic 26.07.2012 15:59:24
Rezervni scenarij ko babo glava boli
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni.....
 
jozy podlesnik 25.07.2012 22:15:00
bueno 123 -
Jaz bi pustila še kadilcem pozimi kaditi v kafičih; več bi zaslužili in manj ljudi
bi zaradi prehlada rabilo zdravniško pomoč.
 
Legalizirat moramo prostitucijo in marihuano in smo rešeni recesije. :)
Marija Vučko 24.07.2012 17:02:02
Eh, lepo vas prosim, nimamo zadosti drugih problemov?
Več komentarjev